De bijzondere band tussen een bankiersfamilie en een groot kunstenaar

Handout Delacroix

Op zondag 26 juni brengen we een bezoek aan de woning en het atelier waar de kunstschilder Eugene Delacroix de laatste jaren van zijn leven heeft gewoond en gewerkt: Rue Furstenberg 6. De reden voor de verhuizing naar dit adres was dat hij dichter bij de Saint Sulpice zou wonen. Daar werkte hij aan een aantal fresco’s in de Chapelle des anges. We gaan in de woning en het atelier rondkijken om een indruk te krijgen van het leven en werk van ‘De Prins van de Romantiek’, zoals Delacroix wel wordt genoemd. Ik zal daar een korte toelichting op geven.

750x400_2d5cbdbb88129daaed63aec2838019c235153c9aDelacroix photo

Daarnaast zal ik ingaan op de kunstverzameling van de familie Moreau-Nelaton. Deze bankiersfamilie had een bijzondere band met Delacroix. Generaties lang heeft deze familie zijn werk verzameld, hem gesteund en over hem gepubliceerd. Aan het begin van de 20e eeuw heeft de familie een aantal grote schenkingen gedaan aan het Louvre. Deze schenkingen vormen nog altijd de kern van de verzameling Delacroix van dit museum.

Vanaf Rue Furstenberg maken we een wandeling naar de Saint Sulpice, waar we de fresco’s van Delacroix gaan bekijken. Ik zal in het kort iets zeggen over de Saint Sulpice en daarna een visuele analyse geven van het fresco ‘De strijd van Jacob met de engel’. In 2016 wordt een restauratie uitgevoerd van de fresco’s, wat een risico inhoudt dat deze mogelijk niet of slechts gedeeltelijk te zien zullen zijn. In dat geval doen we de analyse op basis van de handout.

Eugène_Ferdinand_Victor_Delacroix_061[1]

 

 

Reactie van Carla:

Door het bezoek aan het woonhuis van Delacroix kwam de schilder ineens heel dicht bij, mede door de uitgebreide presentatie van Aart. intiem, ingeklemd tussen al die huizen met een prachtige tuin, hoewel ik voor andere bloemen zou hebben gekozen. Fijn dat deze excursie ons naar plekken heeft gebracht waar je anders niet zo gauw naar toe zou gaan. Opvallend vond ik dat het atelier op het Zuiden lag en dat aan de buitenkant reliefs waren aangebracht (dezelfde hing in het atelier). Heel jammer dat de fresco in de Saint Sulpice was afgesloten.

4 gedachten over “De bijzondere band tussen een bankiersfamilie en een groot kunstenaar

  1. Museum Delacroix

    Bijzonder om in het huis en atelier van Delacroix te kunnen rondkijken. Er hingen niet veel schilderijen van de meester zelf. De litho’s die ik gezien heb van Delacroix die heer hangen vind ik prachtig. Hij was van het ‘coloure’ maar hij had een vaste en krachtige hand en kon prachtig tekenen. Het was apart om te ontdekken dat zijn atelier op het Zuiden ligt, dit is het meest ongunstigste licht voor een schilder, maar waarschijnlijk deed Delacroix hier alleen de voorbereidingen voor zijn schilderwerken. Jammer dat de kapel waar wij Jacob worstelt met de engel zouden bespreken gesloten was. Ik was snel op de kerk Sant Sulpice uitgekeken en kon helaas het referaat van dit deel niet volgen omdat Aart moest fluisteren in de kerk. Wat mij bijgebleven is, is de zwaar barokke Maria met kind op een gebeeldhouwde wolk.

  2. Een klein maar fijn museum in een rustig stukje van een drukke buurt van Parijs. Fijn dat het atelier van Delacroix zo is bewaard, je kunt een beetje het gevoel krijgen dat hij heeft gehad als hij hier ging werken, achter de gevels, in de rust van de tuin, een mooie bijna vierkante kubus met licht uit het zuiden! De man zal het nodig gehad hebben om al tobbend met zijn gezondheid toch uiting te kunnen geven aan zijn kunst.
    De Saint Sulpice is donker, er was te weinig tijd mode kerk rustig te bekijken en de kapel met het werk van Delcroix was onder restauratie, dus ik moet een keer terug!

  3. Dan ga ik zeker met je mee. Ik was voorbereid op het feit dat een restauratie aan de gang was, maar had gehoopt dat er nog een glimp was te zien. Helaas, de kapel was goed ingepakt. Een bijzondere kerk, die Saint Sulpice, waar nog heel wat te restaureren valt. Het vocht en de roet hebben flink toegeslagen.

  4. Een atelier van een beroemd schilder bezoeken is altijd een feest, zeker als goed te zien is hoe hij/zij te werk ging. En dat was hier het geval. We zagen een aantal voorbereidende werken voor die werken die beroemd zijn geworden.
    En goed te zien dat een atelier met licht uit het zuiden een prima werkplek kan zijn…….

Reacties zijn gesloten.